
Endast båtar kan gå av stapeln! Eller är det bara ett av många exempel på uttryck vi använder i överförd betydelse?
Om du är journalist har du antagligen någon gång stött på påståendet att endast båtar kan gå av stapeln. Hur spridd denna uppfattning är utanför mediebranschen vet jag inte, men den verkar härröra från att Sten Dehlgren, Dagens Nyheters chefredaktör 1922–1946, förbjöd tidningens journalister att använda uttrycket gå av stapeln i överförd betydelse.
Men varför skulle ett evenemang inte kunna gå av stapeln när ett projekt kan sjösättas? Både gå av stapeln och sjösätta är metaforer, alltså bildspråk, med samma ursprungliga betydelse.
En stapelbädd är en ställning av trä eller betong som fartyg byggs på. Förr byggde man fartygen på en strand, så att stapelbädden kunde luta ner mot vattnet. Fartyget bars upp av en släde och vid sjösättningen gled fartyget på släden längs med stapelbädden ner i vattnet.
Ett fartyg som går av stapeln sjösätts alltså – innan sjösättningen står det på stapeln, och varianter som har använts för sjösättningen är löpa av stapeln, gå från stapeln, bringa av stapeln.
Numera används dock uttrycket gå av stapeln oftast i betydelsen äga rum – och det är inget nytt påfund utan uttrycket har använts så sen åtminstone 1870. Att ord och uttryck skiftar betydelser är en del av ett språks naturliga utveckling.
Det skulle vara svårt för oss att prata om annat än det rent konkreta om vi inte fick använda ord med annat än dess ursprungliga betydelse. Och vi använder ständigt bildspråk när vi talar, både som talesätt – ha en räv bakom örat – eller som enkla ord – en ljus röst.
Att en auktoritet har sagt att endast båtar kan gå av stapeln är typexemplet på en inlärd irritation, alltså att vi har tränats till att tro att något är fel fast det är allmänt förekommande i språkbruket.
Varför chefredaktören i fråga förbjöd just den metaforen och inte alla andra förtäljer inte historien, men du behöver inte bry dig om hans påhitt utan kan glatt använda metaforer för att göra ditt språk rikt och uttrycksfullt.
Fler snabba skrivtips om segdragna språkfrågor
- Större än mig – eller jag?
- De eller dem eller dom?
- Kan man spendera tid?
- Är du själv eller ensam?
- Före eller innan jul?
- Alla snabba skrivtips om språkriktighet
- Skillnaden mellan teknik och teknologi
- It med stora eller små bokstäver
- Data eller dator?
- Chans eller risk – eller möjlighet?
- Kan man spendera tid?
- Alla snabba skrivtips om ordval
Evas språkblogg om gå av stapeln och annat bildspråk
- Inlärda irritationer
- Liknelser illustrerar språket
- Ordspråk i tiden
- Idiom är inte alltid lätta att förstå
Böcker om bildspråk
- Liknelser från Evas skrivskola på Instagram
- Talesätt från Evas skrivskola på Instagram
- Ordspråk från Evas skrivskola på Instagram
Mer läsning om gå av stapeln
- Språket i P1 tar upp hatmetaforer, bland annat gå av stapeln
- Wikipedia berättar om stapelbäddar
- Svenska Akademiens ordbok, SAOB, om ordet stapel, se 11 a om gå av stapeln.
- Ska vi pafronga några nya ord? – Alexander Katourgi, översättare och doktorand i nordiska språk vid Lunds universitet, skriver om överförda betydelser och inlärda irritationer.
Annons:
Annons: