Du kan inte rädda en dålig text med ett bra korrektur, men du kan sänka en bra text med ett dåligt korrektur. Så räkna aldrig med att ett proffs ska kunna rädda din färdigskrivna text, men slarva inte heller med den här delen av skrivprocessen.

Kursen Kort om korrektur är fortfarande under uppbyggnad, men det kommer att bli en kortkurs som lär dig arbetsmetoder för korrekturläsning. Den ger dig en förståelse för vad korrekturläsning är, varför det är viktigt att korrekturläsa texten och hur du ska förbereda texten om du lämnar bort korrekturet till ett proffs. Du får tips om de vanligaste korrekturfelen och vilka hjälpmedel du kan använda när du stöter på frågor. 

Däremot får du inte den språkliga kompetens du behöver för att kunna läsa korrektur fullt ut – det kräver betydligt mer än en kortkurs. Men du kommer i alla fall att kunna klara korrekturet så pass bra att en professionell korrekturläsare kan fokusera på de språkliga fel du inte klarar själv. För korrektur behöver man läsa flera gånger – i kursen kommer du att lära dig varför!

Medan du väntar på att den här kursen ska bli färdig kan du kolla in material jag har lagt ut på min sajt www.sahlstrom.info om korrekturläsning:

  • Korrektur – kortfattat om vad korrektur är samt undersidor med korrekturtecken och instruktioner om hur du korrekturläser digitalt.

Och från Evas språkblogg: