
Med metatext, text om texten, kan du sammanfatta, förtydliga och strukturera texten så att läsaren får en förståelse om vad det är för text och hur den ska läsas.
Med metatext menar man sådana ord eller fraser som kommenterar texten, till exempel uttryck som inledningsvis, i de följande styckena, denna framställning handlar om, nedan följer en beskrivning av.
Metatexten fungerar som ett slags anvisningar för hur texten ska läsas och hänger tätt ihop med textbindning. Med hjälp av metatexten kan du förklara hur du har lagt upp textens disposition, tydliggöra samband och styra läsaren genom texten.
Genom att göra textens röda tråd mer synlig ger du läsaren en förförståelse av texten och underlättar begripligheten.
Metatext är vanligt i facktexter och passar bäst i längre texter där det är viktigt att visa strukturen och hjälpa läsaren att förstå till exempel långa resonemang. Då kan man gärna inleda varje avsnitt med en kort genomgång om vad mottagaren kommer att få läsa.
I en kortare text bör man inte behöva använda längre metatexter, utan du kan nöja dig med bindeord som för det första/för det andra, slutligen, ännu en. Längre metatextfraser kommer antagligen bara att förvirra läsaren om vilken genre texten hör hemma i.
Andra typer av metatexter som ger läsaren upplysningar om texten är till exempel diarienummer, kontaktuppgifter, hyperlänkar och ämnesrader till mejl eller nyhetsbrev. Se till att dessa är så informativa som möjligt, till exempel att du skriver en ny ämnesrad istället för att fortsätta på en lång mejlkonversation när du byter ämne.
Fler snabba skrivtips
Läs mer om metatext, textbindning och disposition
- Text som kommenterar texten – Skrivbrevet från Evas skrivskola, 5/2019.
- Använd en naturlig ordföljd – Skrivbrevet från Evas skrivskola, 4/2019.
- Bind ihop textens innehåll – Skrivbrevet från Evas skrivskola, 3/2019.
- Bind ihop texten – Skrivbrevet från Evas skrivskola, 4/2017.
- Det viktigaste först – Evas språkblogg 23 augusti 2017.