flera tal med tusentalsavgränsare

När du skriver tal över 999 med siffror ska du gruppera talet i tresiffriga grupper. Mellan grupperna lägger du in ett fast blanksteg, en så kallad tusentalsavgränsare.

Siffror i text kan bli svårt att läsa och därför grupperar man dem. När du skriver ett tal från ettusen eller uppåt grupperar du siffrorna tre och tre räknat från höger: 1 000, 54 890, 231 000, 6 529 875.

För att inte riskera att du får en radbrytning mitt i talet lägger du in ett fast blanksteg, även kallat hårt blanksteg eller hårt mellanslag (se länk nedan).

I några fall kan du dock använda punkt istället för mellanslag. Det gäller om du till exempel skriver oformaterad text då du kan hålla ihop talet med punkt där du vanligen skriver mellanslag. Du kan också använda punkt om du skriver för hand där mellanrummen varierar mer. Om det är viktigt att ingen ska kunna ändra talet i efterhand, till exempel i ett avtal, kan det vara lämpligt att fylla ut mellanrummen med punkter.

Var dock försiktig med att använda punkt som tusentalsavgränsare om du skriver i ett flerspråkigt sammanhang. I engelska används nämligen punkt som decimaltecken och kommatecken används som tusentalsavgränsare, så det finns risk för missförstånd om du använder punkt istället för blanksteg.

Undantag från hur man grupperar stora tal är

  • årtal – dessa skrivs alltid ihop: 1100-talet, 1968, 2020.
  • telefonnummer – grupperas traditionellt i grupper om två eller tre räknat från vänster, med blanksteg mellan grupperna och bindestreck (hårt bindestreck så du håller ihop numret) mellan riktnummer och abonnentnummer: 08‑37 16 53, 08‑634 06 44, 070‑471 52 66.

Fler snabba skrivtips

Mer om siffror i Skrivbrevet från Evas skrivskola

Mer om avstavningar på Evas språkblogg

[uo_breadcrumbs]

Arkiv