Packa inte enskilda stycken i din text med siffror. Då blir texten svårläst och du riskerar att läsaren helt hoppar över stycket.
Om du skriver en text med många siffror bör du tänka dig noga för. Redovisar du många siffror i samma stycke – eller i samma mening – störs läsflytet och risken är stor att läsaren inte ens läser den delen av din text.
Exempelvis blir det tungläst om du skriver:
Av de 100 personerna tyckte 48 att texten var svårläst, 26 att den var lättläst, 13 att den var väldigt svårläst och 13 visste inte vad de tyckte.
Det är svårt att få grepp om vad undersökningen som refereras faktiskt visade, men om du jobbar lite mer med texten kan du tydligare lyfta fram det du tycker är viktigt i resultatet samtidigt som du ökar läsbarheten:
Av de 100 personerna tyckte majoriteten att texten var svårläst, cirka 60 procent. En fjärdedel tyckte dock att den var lättläst. De övriga hade ingen åsikt.
Lägg gärna siffrorna du har som underlag i en tabell bredvid texten så blir det lättare för läsaren både att se de exakta resultaten och att hitta tillbaka till dem. Du kan också illustrera resultat med ett diagram – men se i så fall till att det är ett diagram som är lätt att förstå.
Fler snabba skrivtips
Mer om siffror i text i Skrivbrevet från Evas skrivskola
Ännu mer om siffror i text
- I Språkrådets handbok Svenska skrivregler ägnas det 11:e kapitlet helt åt tal och siffror, till exempel gruppering av tal, decimaltecken, tidsuppgifter, belopp och sammansättningar med tal.
Annons:
Annons: