Grundregeln för kommatecken är inte svårare än att det ska användas för att markera paus i läsningen, men ändå blir det ofta fel.
I svenska använder vi idag tydlighetskommatering. Grundregeln är att sätta ut kommatecken där vi naturligt gör paus.
Kommat ska hjälpa oss att förstå hur vi ska läsa texten. Det markerar en avgränsning inne i meningen och signalerar paus, och det ska stå mellan delar i meningen som är relativt fristående.
Det vanligaste kommateringsfelet är överanvändning, så var generellt sparsam med kommatecknet. Men i några fall ska du alltid använda det:
- Mellan led i uppräkningar: Lisa, Anna, Kalle och Pelle gick till skolan en vinterdag. Även mellan adjektiv om kommat kan ersättas med och: De gick på en bred, välplogad trottoar.
- Mellan samordnade fullständiga huvudsatser, och då sätts kommat ut före den samordnande konjunktionen: Lisa och Anna hade mössor på sig, men Kalle och Pelle gick barhuvade. Kommatecken kan dock utelämnas i kortare meningar om det inte behövs av tydlighetsskäl.
- Vid samordningar med dels … dels, ju … desto, än … än, ömsom … ömsom: Pojkarna tyckte dels att det var för varmt för mössa, dels att mössan plattade till frisyren.
- Som avgränsning vid vissa korta, fristående fraser: Hu, det är kallt om öronen! Eller: Tyvärr, mössa passar inte på mitt huvud. Eller: – Jag tycker att det är dumt av er att inte ha mössa, sa Lisa.
- På båda sidor om parentetiska (icke nödvändiga) inskott: Innan barnen kom fram till skolan var, som man kunde ha väntat sig, pojkarnas öron röda.
- Mellan huvudsatser som inte har något samordnande ord, så kallad satsradning: Öronen var röda, pojkarna var ändå nöjda.
Det finns också några regler för när kommatecken inte ska användas:
- Före nödvändiga bisatser, det vill säga bisatser som krävs för att meningen ska bli fullständig: Pelle sa att hans öron inte alls var kalla.
- När två samordnade satser har en gemensam satsdel: Lisa gick till skolan på morgonen och gick hem på eftermiddagen.
- När två bisatser samordnas: Kalle tyckte att hans mössa var ful och att Lisas var snygg.
Om en mening innehåller både huvudsats och bisats bör man tillämpa tydlighetskravet. Är meningen lång kan man sätta ut ett kommatecken mellan satserna, särskilt om bisatsen inleder:
När flickorna och pojkarna äntligen kom fram till skolan efter att ha gått så länge i kylan, var de så kalla att de knappt fick av sig ytterkläderna.
Fler snabba skrivtips
Bok om problematiska meningskonstruktioner
Mer från mig om hur du använder kommatecken
Evas språkblogg
- Kommatering – att hantera kommatecken
- Många kommatecken hackar upp läsningen
- Kommatering i översatta texter
- Satsradning – stilistik eller språkslarv?
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Undvik förvirrande inskott – nr 8/2017.
- Kommatecken före och – nr 4/2018.
Mer om kommatecken
- Språkrådets handbok Svenska skrivregler
- Skiljeteckensboken av Siv Strömquist.
Annons:
Annons: