
Inferens är ett begrepp som används både inom statistik och it, men i språkvetenskapen står inferens för de utfyllnader och tillägg vi automatiskt gör när vi läser en text för att få sammanhang. Med hjälp av den kunskap vi har sedan tidigare drar vi slutsatser som inte står explicit uttryckta i texten.
Oftast tänker vi inte på att vi gör inferenser för att det är en så självklar del av vår omvärldskunskap. Om du till exempel skriver Hon skulle bli sen till bussen igen – det var så mycket lättare på sommaren när hon bara klev i skorna och gick iväg behöver du inte förklara att det är temperaturskillnader mellan årstiderna i Sverige (om läsaren fått klart för sig att texten utspelar sig här).
Men alla inferenser är inte självklara för alla läsare. Beroende på dina läsares ålder, generation och kulturell bakgrund måste du tänka igenom vad du tror att dina läsare själva lägger till och vad du behöver förklara närmare.
Det här är en av anledningarna till varför det är så viktigt att du har koll på för vem du skriver texten – du behöver veta vad din läsare förväntas ha för förkunskaper som kan underlätta tolkningen av det du skriver.
Några hållpunkter för när du behöver tänka igenom inferenserna och vad du kan behöva förklara är om dina läsare
- är barn eller ungdomar
- har en annan kulturell bakgrund
- är av en annan generation
- saknar specifika kunskaper, till exempel branschkunskaper.
Fler snabba skrivtips
Mer om inferenser och mottagaranpassning
- Läsarens egna slutsatser, Skrivbrevet från Evas skrivskola, 2/2019
- Vem är det jag skriver för? Evas språkblogg
- Att anpassa sig till mottagaren? Evas språkblogg