
Texttriangeln är en schematisk illustration av de olika kognitiva nivåer vi arbetar på när vi skriver en text.
De översta nivåerna i triangeln handlar om det övergripande, som varför du skriver texten och vem som är tänkt att läsa den. Under dessa nivåer finns textens innehåll, vad för slags text det är och hur den ska struktureras.
Mer detaljerat blir det när du funderar över hur meningarna ska formuleras och vilka ord du ska använda. Allra längst ner i triangeln hittar du det mest detaljerade, som stavning, skiljetecken och formalia.
Alla nivåer påverkar varandra, men ju högre upp i triangeln, desto större är påverkan. Stavfel och interpunktion kan du rätta till när texten är klar i övrigt utan att så mycket mer händer, men vill du byta perspektiv eller genre, då får du antagligen skriva om hela texten.
De översta nivåerna är dessutom mest avgörande för om din text ska bli begriplig. Forskning visar att den viktigaste faktorn för begriplighet är att texten är skriven ur läsarens perspektiv.
Om du arbetar uppifrån och ned i texttriangeln under skrivprocessens gång ser du till att du först sätter perspektivet och textens syfte. När du fortsätter att skriva anpassar du de övriga nivåerna efter det.
Till exempel väljer du en genre som når mottagaren, du väljer en stil och ton som passar genren, du väljer ord som läsaren kan förväntas förstå.
I praktiken hoppar du mellan nivåerna, för det gör alla. Det är en större mental insats att ställa om till de övre nivåerna och särskilt mindre erfarna skribenter drabbas lätt av nedglidning – de fastnar längst ner i texttriangelns detaljer.
Erfarna skribenter har lättare att hantera flera nivåer samtidigt och har dessutom mer automatiserat på de lägsta nivåerna.
Vet du med dig att du lätt fastnar på sådant som stavning och formulering av enstaka meningar långt innan textens innehåll har börjat ta sin form kan du tänka på att jobba i flera omgångar där du först fokuserar bara på de övre nivåerna innan du fortsätter med lägre.
Webbkurs byggd på texttriangeln
- Skriv texter som når fram – en kurs där du lär dig skriva texter som blir lästa.
Fler snabba skrivtips om att skriva begripligt
Mer om texttriangeln
Evas språkblogg
Skrivbrevet från Evas skrivskola
Böcker om processkrivning och texttriangeln
- Skriva och samtala av Torlaug Løkensgard Hoel.
- Skriva för att lära av Olga Dysthe, Frøydis Hertzberg och Torlaug Løkensgard Hoel
Annons:
Annons: