
I de flesta fall när du skriver en sammansättning ska det inte vara bindestreck, men vid flerordsuttryck, främmande ordled, siffror, tecken och förkortningar kan det vara lämpligt.
När du skriver sammansatta ord ska du i de flesta ord skriva ihop dem, utan bindestreck. Men det finns lägen när det passar att använda bindestreck, till exempel när man skapar sammansättningar med flerordsuttryck.
Vid sammansättningar med välkända flerordsuttryck eller namn som alla hjärtans dag, Göta kanal eller sista minuten där sista ledet är ett vanligt ord kan du skriva ihop dem: allahjärtansdagspresent, Götakanalresa, sistaminutenresa.
Är sammansättningen mindre vanlig eller det blir svårt att tyda en hopskrivning kan du hellre använda bindestreck mellan för- och efterled: prova på-tillfälle, gröna vågen-perspektivet.
Likadant bör du göra om förledet består av ett flerordigt egennamn där alla led är namn i sig (alla leden har stor bokstav): San Fransisco-bor, Kalle Anka-tidning.
Om sammansättningens förled består av ett uttryck med mer än två ord bör du oftast sätta bindestreck mellan alla orden: mun-mot-mun-metoden, tur-och-retur-biljett. Ju fler ord och ju ovanligare sammansättning, desto större anledning att använda bindestreck för att göra uttrycket tydligt.
Kortare och vanligare uttryck kan man antingen skriva med bindestreck bara före sista ledet: berg och dal-bana. Eller om det är så fast och etablerat som bergochdalbana kan du skriva ihop det i ett ord.
Utöver flerordsuttryck kan det behövas bindestreck i sammansättningar med främmande ordled om det är tydliggörande och sammansättningen uppfattas som tillfällig, till exempel brexit-bluff. Men etablerade sammansättningar bör du skriva ihop: Facebookinlägg.
När vi skriver sammansättningar med inlånade flerordsuttryck använder vi ofta bindestreck mellan uttrycket och det svenska efterledet inledningsvis: on line-tjänst. Men när uttrycket är mer etablerat börjar vi behandla det som ett svenskt ord – vi skriver online och gör sammansättningar utan bindestreck: onlinetjänst.
Slutligen bör du använda bindestreck i sammansättningar där ett av leden utgörs av
- en bokstav: e-bok, snabel-a
- en beteckning för ett språkljud: sje-ljud
- en förkortning: dna-spår
- ett sifferuttryck: 7-tiden
- en annan grafisk symbol: &-tecken
Är du tveksam om hur du ska skriva sammansättningar med flerordsuttryck, slå upp uttrycket i Svenska Akademiens ordlista, SAOL, och gärna i Svensk ordbok, SO också.
Fler snabba skrivtips och inlägg på Evas språkblogg
Slå upp om din sammansättning skrivs med bindestreck
- svenska.se – här kan du slå upp i SAOL och SO samtidigt.