
Bildtexten är en kort text som står i anslutning till en bild och förklarar vad bilden visar. Enligt språkforskningen hör de tillsammans med rubriker, ingresser, citat och liknade till det läsaren brukar läsa först.
Och många gånger är det bara de här delarna som blir lästa, så slarva inte genom bildtexterna utan formulera dem väl.
Med väl skrivna bildtexter kan du öka samspelet mellan text och bild, förtydliga textens struktur och fördjupa läsarens förståelse. Du behöver inte skriva en fullständig mening, men har du gott om utrymme kan du skriva lite längre.
I bildtexten kan du förklara det som bilden visar, eller så lyfter du fram något ur brödtexten. Ibland kan det även fungera att tillföra något som inte är med i brödtexten, för att nyansera eller fördjupa något.
Finns det personer med på bilden, tala om vad de heter, från vänster till höger, så att läsaren förstår vem som är vem.
Bildtexten brukar formges avvikande från brödtexten, till exempel i annat typsnitt, mindre grad av typsnittet, kursiv stil eller liknande.
I övrigt skrivs bildtexten enligt vanliga skrivregler, och avslutas alltid med punkt eller annat lämpligt skiljetecken.
Om du inte har en fotobyline för hela texten eller om det finns flera bilder med olika upphovspersoner är det lämpligt att avsluta bildtexten med en kortfattad upplysning om rättighetsinnehavaren: Foto: Förnamn Efternamn.
Fler snabba skrivtips
Mer om bildtexter
Mer om att strukturera texten från Evas språkblogg
Annons:
Annons: