Texten "SO, SAOL, SAOB?" ovanpå bild av klipp från ordlistor och ordböcker

På sajten svenska.se kan du söka i tre ord­böcker samtidigt: SAOL, SO och SAOB. Fast en av dem är en ord­lista och en är histo­risk. Vilken ska du ha till vad?

Tre av de viktig­aste verken för svenska skrift­språket finns på den gemen­samma webb­portalen som drivs av verkens ut­givare, Svenska Akade­mien. På den här por­talen söker du sam­tidigt i Svenska Aka­de­miens ord­lista (SAOL), Svensk ord­bok ut­given av Svenska Aka­demien (SO) och Svenska Aka­demiens ord­bok (SAOB).

Ordlistan SAOL är normen för stav­ning och böj­ning av svenska ord. Så när du fun­derar över hur du ska stava eller böja ett ord går du i första hand hit. För­utom på svenska.se finns SAOL som app och som pappers­bok – an­vänder du pappers­boken, se till att du har den senaste upp­lagan, den fjortonde, som kom 2015.

Är du intresserad av ett ords be­tyd­else och hur det används i svenskan finns det inte så mycket infor­mation i SAOL som är en ord­lista. Då går du istället till ord­boken SO, som be­skriver modern svenska med tyngd­punkt på ordens betyd­else och använd­ning i kombi­nation med histo­riska upp­gifter. SO:s senaste upp­laga kom våren 2021, och finns bara i digital version (svenska.se och app).

Medan SO är en samtids­ordbok är SAOB en histo­risk ord­bok. Den ska du inte an­vända om det är ordets moderna använd­ning du är intres­serad av, utan den an­vänder du för att studera histo­riska betyd­el­ser och etymologi.

SAOB är en ord­bok över svenskan från 1521 och framåt, och här finns upp­gifter om varje ords första före­komst i skrift i svenskan och vilka betyd­elser ordet har haft genom åren. Det här är en mycket tids­ödande kart­lägg­ning av språket, och ordboken blev slutgiltigt klar först i december 2023.

Sedan det första bandet för bokstaven A kom ut 1893 har förstås mycket hänt i språket, och nu pågår därför ett uppdateringsprojekt. När du söker i SAOB behöver du komma ihåg att uppslags­ord från början av alfa­betet kan saknas eller ha fått nya betyd­elser.

SAOB är numera digitali­serad, men finns även i pappersform.

Mer från mig om ord och ordböcker

Snabba skrivtips

Evas språkblogg

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Mer läsning om SAOL, SO och SAOB

 

Annons:

Snabba skrivtips

Kortfattade tips som lär dig att skriva vårdat, enkelt och begripligt i arbetet.

Kategorier

Annons: