
Vi säger glad påsk och glad midsommar, men god jul och gott nytt år. Har det med årstiderna att göra, eller vad är det som styr våra helghälsningar?
Inför helger och ledigheter använder vi ofta en uppsättning hälsningar, som glad påsk, god jul, trevlig sommar eller skön semester. Men varför är påsken glad när julen är god?
Det beror troligen på att uttrycken har stelnat, de har konventionaliserats. Men det finns ingen regel som säger att du inte får önska någon god påsk, och att önska glad jul var faktiskt vanligt i svenskan tidigare.
På svenska skriver vi alltid helgdagar med gemener, men ändå skriver många helghälsningar med inledande versaler på varje ord. Det beror antagligen på att det har skrivits så på färdigtryckta påsk- och julkort, och ordbilden har fastnat. Det blir lite som en logotypskrivning, det vill säga när ett varumärke skrivs så att det bryter mot de vanliga skrivreglerna för att sticka ut.
Men ska du följa den svenska skriftspråksnormen är det gemener som gäller: Glad påsk!
Fler snabba skrivtips
Om glad påsk på Evas språkblogg
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla inlägg på Evas språkblogg om årets ord till och med hösten 2024.
Mer att läsa om hälsningsfraser
- Varför heter det god jul men glad påsk? – rekommendation i Språkrådets Frågelådan
- Skriver man God Jul och Gott Nytt År eller God jul och gott nytt år? – rekommendation från Språkrådets Frågelådan.
- Julens hälsningsfraser – en liten guide – Morfem förlag tipsar på sin Facebooksida om när vi hälsar vad under julen.
Annons:
Annons: