
Att ett varumärke skrivs på ett sätt som bryter mot skriftspråksnormen brukar kallas logotypskrivning. Det kan möjligen passa i en logotyp, men i löptext bör du följa vanliga skrivregler.
Det är tämligen vanligt att företag och organisationer väljer att skriva sitt namn eller andra varumärken man äger på ett sätt som är ägnat att sticka ut. Det vanligaste är att man lägger in versaler på oväntade ställen – GöteborgsOperan, iPhone, BankID. En del struntar i versalerna helt – adidas – eller kör bara versaler – IKEA.
En del använder skiljetecken på oväntade sätt – E.ON eller F!. Ytterligare en vanlig variant är särskrivningar – ICA Banken.
Att medvetet bryta mot gängse skrivregler kan möjligen passa i en logotyp, men i löptext ställer det bara till med problem. Förutom att det stör läsningen och krånglar till det för dem som har lässvårigheter är det helt omöjligt som skribent att hålla reda på alla olika varianter. Ofta blir det dessutom problem när du till exempel ska bilda genitiv.
Så exemplen ovan bör du skriva: Göteborgsoperan, Iphone, Bank-id, Adidas, Ikea, Eon, Fi respektive Ica-banken.
En variant av logotypskrivning är helghälsningar där man skriver varje ord med inledande versal: God Jul och Gott Nytt År. Anledningen till att många skriver så är antagligen för att det skrivits så på förtryckta kort och ordbilden har fastnat.
Men det finns ingen anledning att frångå reglerna för svenskt skriftspråk för just helghälsningar. På svenska använder vi inledande versal på meningar och egennamn i första hand. Helgdagar skriver vi gement.
Fler snabba skrivtips
Om logotypskrivning på Evas språkblogg