
När man återger vad någon har sagt markerar man det i svenskt skriftspråk med antingen tankstreck eller citattecken. Tankstreck är det vanligaste idag, och det som används i svenska tidningar. Det kan även kallas för talstreck eller pratminus (minus är den typografiska benämningen på tankstrecket).
Med pratminuset visar du att du återger vad någon sagt, och du ska inte ändra på formuleringen. Undantaget är att du bör redigera talspråkliga drag till skriftspråkliga, som att du tar bort utfyllnadsord eller ändrar dom till de eller dem. Skriver du skönlitterärt citerar du ingen verklig person, så då väljer du själv vilka repliker dina karaktärer ska säga.
Se till att du använder tankstreck och inte bindestreck. Det lite längre tankstrecket som vi använder i svenskt skriftspråk heter kort tankstreck men kan också kallas en dash i ditt ordbehandlings- eller layoutprogram.
När du skriver en replik inleder du med ett tankstreck, ett pratminus, följt av ett mellanslag. Avsluta med ett kommatecken och en anföringsfras som talar om vem som sagt repliken (se 1 i exemplet nedan). Om repliken avslutas med ett frågetecken eller ett utropstecken sätter du inte ut något komma och anföringsfrasen börjar med liten bokstav (2).
Du behöver inte skriva ut anföringsfrasen om det är tydligt vem som säger repliken (3).
För varje person som talar gör du nytt stycke och inleder med pratminus. Repliken räknas som ett vanligt stycke, så du använder samma styckemarkering – indrag eller blankrad – som för övriga stycken.
Du kan även lägga anföringsfrasen före repliken, och då avslutar du anföringsfrasen med kolon (4).
Vid kortare repliker kan du lägga en fortsättning på repliken efter anföringsfrasen (5), men det kan vara tydligare att lägga fortsättningen på en ny rad med nytt pratminus. Vid långa repliker skriver du ut nytt pratminus för varje gång du gör nytt stycke, till exempel om du återger en persons berättelse.
Exempel:
(1) – Nu ska jag gå till skolan, sa Wilma.
(2) – Jag vill också gå till skolan! sa Love.
(3) – Nej, du är för liten.
(4) Pappa kom in i rummet och sa:
– Men du kan få följa med och lämna Wilma.
(5) – Det är inte samma sak, sa Love surt. Jag måste ju gå hem igen.
Fler snabba skrivtips
- Markera repliker – med citattecken
- Tankstreck på tangentbordet
- Tankstreck eller bindestreck
- Alla inlägg om interpunktion
- Alla inlägg om typografi
Evas språkblogg om repliker och tankstreck
- Direkt anföring med tankstreck
- Direkt anföring med citattecken
- Tankstreck – längre än ett bindestreck
Mer om tankstreck och direkta anföringar
- Svenska skrivregler
- Skiljeteckensboken av Siv Strömquist
- Hur låter ett streck?
Annons:
Annons: