Om du markerar repliker med citattecken gäller det att ha koll på skiljetecknen så att de hamnar rätt och läsaren tydligt ser replikskiftena.
I svenskt skriftspråk kan man använda antingen tankstreck (även kallat pratminus eller talstreck) eller citattecken. Idag är tankstreck det vanligaste och citattecken förekommer nästan bara i skönlitterär text.
Om du inte skriver skönlitterärt bör du välja pratminus så att du följer praxis för genren. Skriver du skönlitterärt kan du välja själv, men min erfarenhet som korrekturläsare är att det oftare blir fel vid citattecknen och ibland blir det även otydligt vad som är repliker.
Om du vill använda citattecken vid repliker gäller samma regler som för pratminus: så länge du inte skriver skönlitterärt får du inte ändra på formuleringen, med undantag för bortredigering av talspråkliga drag.
Citattecken runt repliker kan se lite olika ut på olika språk, men på svenska använder vi likadana tecken före och efter citatet. De sätts ut runt repliken, det vill säga ett tecken före och ett efter, utan mellanslag. Efter citattecknet sätter du ut ett kommatecken och en så kallad anföringsfras som talar om vem som sagt repliken (se 1 i exemplet nedan).
Om repliken avslutas med ett frågetecken eller ett utropstecken sätter du ut dessa före det avslutande citattecknet och börjar anföringsfrasen med liten bokstav (2).
Du kan utelämna anföringsfrasen om det är tydligt vem som säger repliken, och då sätter du punkten före det avslutande citattecknet (3).
Du behöver inte börja nytt stycke för varje replik så länge det är enstaka korta repliker, utan kan skriva replikerna och den omgivande texten på samma rad (4). Men se i så fall till att det tydligt framgår vem som säger vad. Nytt stycke som inleds med replik markeras på samma sätt som i den övriga texten, till exempel med indrag.
Man kan även lägga anföringsfrasen före repliken, och då avslutas anföringsfrasen med kolon och repliken kommer på samma rad (5). Vid längre repliker kan det vara tydligare och mer lättläst om man lägger repliken på en ny rad.
Exempel:
(1) ”Nu ska jag gå till skolan”, sa Wilma.
(2) ”Jag vill också gå till skolan!” sa Love.
(3) ”Nej, du är för liten.”
(4) ”Jag är inte alls för liten”, sa Love. ”Jo, det är du!” sa Wilma.
(5) Pappa kom in i rummet och sa: ”Men du kan få följa med och lämna Wilma.”
Fler snabba skrivtips
- Markera repliker – med tankstreck
- Markera ironi med citattecken
- Citat för luftig layout
- Alla inlägg om interpunktion
- Alla inlägg om typografi
Evas språkblogg om repliker och citattecken
Mer om citattecken och direkta anföringar
- Svenska skrivregler.
- Skiljeteckensboken av Siv Strömquist
Annons:
Annons: