Snöpudrad, lysande julgran i snöig, mörk skog med texten God jul och gott nytt år, sahlstrom.info, evasskrivskola.se

På svenska skriver vi hälsnings­fraser och helg­dagar med små bok­stäver. Där­för bör du inte skriva dina julhälsningar med in­ledande versal i varje ord, utan som du vanligt­vis skriver i löpande text: God jul och gott nytt år.

Många skriver den standard­iserade jul­hälsningen god jul och gott nytt år med in­ledande versal på varje ord, troligen för att de sett det på jul­kort och ord­bilden har fast­nat. Men det är på engel­ska man gör så, ett språk där man skriver många fler ord med in­ledande versal än vad vi gör på svenska.

På svenska sparar vi de in­ledande versal­erna till direkta egen­namn, och vi skriver till exempel hälsnings­fraser och helg­dagar med gemener.

I Sverige byter vi också hälsnings­fraser under jul­helgens gång. Före jul­afton önskar vi god jul, med tillägget gott nytt år om vi inte tror att vi träffar personen förrän efter nyår. Efter jul­afton res­pek­tive nyårs­afton säger vi god fort­sätt­ning, som en önskan om god fort­sätt­ning på jul­helgerna.

Precis vid nyår, 30–31 december, kan man säga gott slut. Efter­som det inte är så van­ligt nuför­tiden och kan ge kons­tiga associa­tioner är det dock bättre att säga gott nytt år.

Läs mer om julhälsningar och annat julrelaterat

Fler snabba skrivtips

På Evas språkblogg

Bok om årstidshändelser

Från Skrivbrevet från Evas skrivskola

Från Språkrådets Frågelådan

 

Annons:

Snabba skrivtips

Kortfattade tips som lär dig att skriva vårdat, enkelt och begripligt i arbetet.

Kategorier

Annons: