Fetstil används framför allt till rubriker och ingresser, men även för att markera nyckelord i texten. Feta med måtta eftersom du annars riskerar att förvirra läsaren.
Typsnitt kommer i tre varianter: rak stil, kursiv stil och fetstil. Rak stil är den vanliga omarkerade stilen som är den du bör använda huvudsakligen i din löpande text. Kursiv stil är lutande och fetstil har tjockare linjer än rak stil.
Fetstil används till
- alla sorters rubriker
- ingresser till artiklar
- inledande sammanfattningar
- nyckelord och begrepp som behöver framhävas i en facktext.
Använd kursiv stil om du vill framhäva ord eller uttryck som omtalas, men fetstil om du vill framhäva ordets innehåll:
De olika typsnittsvarianterna kallas rak stil, kursiv stil och fetstil.
På vår tidning använder vi fetstil för att framhäva textens nyckelord.
I tidningstext används fetstil ibland även i andra sammanhang, till exempel att en persons namn fetas vid första omnämnandet. Det är också ganska vanligt att istället för mellanrubriker feta de inledande orden i stycket (som jag gör på den här webbplatsen).
I skönlitteratur används fetstil i stort sett inte alls.
Tänk på att fetstil och andra typografiska grepp ska ge läsaren vägledning i hur texten ska läsas. Om du överanvänder de typografiska greppen, till exempel genom att feta vart och vartannat ord istället för endast de fåtal ord som kan ses som nyckelord, förvirrar du läsaren istället.
Fler snabba skrivtips om typsnittsvarianter
Mer om fetstil
- Skiljeteckensboken av Siv Strömquist tar förutom skiljetecken upp bland annat emfas och överskådlighet, där typsnittsvarianterna får ett eget avsnitt.
- Svenska skrivregler– Språkrådets handbok tar också upp typsnittsvarianterna.
- Typografisk handbok av Christer Hellmark.
Annons:
Annons: