Kursiv text används för att markera bland annat betoningar, termer, utländska ord, exempel och titlar på verk. Kursivera inte mer än nödvändigt, eftersom mycket kursiveringar gör texten mer svårläst.
Typsnitt kommer i tre varianter: rak stil, kursiv stil och fetstil. Rak stil är den vanliga omarkerade stilen som är den du bör använda huvudsakligen i din löpande text. Kursiv stil är lutande och fetstil har tjockare linjer än rak stil.
Kursiv stil används för:
- Betoning – man ska inte kursivera vart och vartannat ord.
- Termer, första gången de nämns – den lutande typsnittsvarianten kallas kursiv.
- Utländska ord i svensk text – på engelska heter kursiv italic.
- Ord och uttryck som omnämns som just ord och uttryck – det var ord och inga visor är ett svenskt ordspråk.
- Växter och djurs latinska benämningar – vitsippa heter Anemone nemorosa på latin.
- Titlar på hela verk, som böcker, tidskrifter, tidningar, filmer, musikaliska album eller hela verk, medan enstaka noveller, dikter, artiklar eller musikstycken som ingår i verken skrivs med rak stil inom citattecken – i kapitlet ”Stilsorter” i Skiljeteckensboken kan man läsa mer om kursiv skrift.
- Exempel och språkprov, men längre exempel kan gärna markeras med kantindrag och blankrader före och efter exemplet istället och behöver då inte kursiveras.
Skiljetecken som följer direkt på ett kursiverat ord ska inte kursiveras, om det inte är en del av det kursiverade uttrycket eller ordet: Kursivera mera!
Syftet med att använda kursiv text är att underlätta för läsaren att förstå texten. Var sparsam med att kursivera betoningar och undvik att kursivera hela stycken i syfte att betona eftersom det snarare förvirrar än underlättar för läsaren om du markerar stora delen av texten som extra viktig.
Fler snabba skrivtips om typsnittsvarianter
Mer om kursiv text
- Skiljeteckensboken av Siv Strömquist tar förutom skiljetecken upp bland annat emfas och överskådlighet, där typsnittsvarianterna får ett eget avsnitt.
- Svenska skrivregler– Språkrådets handbok tar också upp typsnittsvarianterna.
- Typografisk handbok av Christer Hellmark.
Annons:
Annons: