
Även om vi är ense om hur vi ska stava de flesta ord på svenska finns det några ord som har flera korrekta varianter. Välj den ena så att din text får konsekvent stavning.
I Sverige har vår stavningsnorm sedan ungefär hundra år byggt på Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Som skribent bör du alltid i första hand stava som det står i SAOL, eftersom det underlättar läsningen om du stavar enligt normen.
Det finns dock en del ord som har flera korrekta varianter enligt SAOL. Om det är ett ord som symptom–symtom finns det ingen rekommendation om vilken variant du helst bör använda, så då väljer du den du själv tycker är bäst och håller dig till den.
Vid kvalitet–kvalité står det dock i SAOL att du hellre bör skriva kvalitet. Då kan du gärna välja att skriva kvalitet, men om du korrekturläser någon annans text kan du låta kvalité stå kvar. Om skribenten växlar mellan olika varianter, använd sökfunktionen för att se vilken som förekommer oftast i texten och välj den.
Några andra vanliga exempel på ord med flera stavningsvarianter är sär- eller hopskrivning av flerledade ord och uttryck som av idag–i dag, istället–i stället, mittemot–mitt emot. Här kan du ha som tumregel att se till att du någorlunda konsekvent väljer att antingen skriva dessa isär eller ihop.
Om du tvekar om stavningen av ett ord som inte finns med i SAOL får du använda dig av andra källor. I Språkrådets webbtjänst Frågelådan finns alla de senaste rekommendationerna som inte hunnit in i ordböckerna än, så där hittar man ibland svaret.
Nationalencyklopedin är också en bra källa som ofta snabbt uppdateras vid aktuella händelser. TT-språket kan också vara till hjälp, särskilt när det gäller sådant som nationalitetsbeteckningar. Även Wikipedia brukar ha koll på stavning, och är bra att jämföra med de andra källorna.
Ytterligare ett alternativ är att kolla upp vilken stavning som är vanligast. Du kan söka i Språkbankens korpussamling Korp som har en stor mängd textsamlingar av olika genrer. Men det snabbaste är oftast att helt enkelt googla och välja den stavning som får flest träffar. För konsekvent stavning är ett sätt att hålla texten så störningsfri som möjligt, så att läsaren inte tappar fokus på innehållet.
Snabba skrivtips om stavning
Stavning på Evas språkblogg
- Tidsmässig rättstavning
- Ordlista eller ordbok?
- Stavfel sänker förtroendet
- De vanligaste språkfelen
- Skriva isär eller ihop
- Vanliga korrekturfel
- Därför stavas ryska namn olika
Bra källor för konsekvent stavning
- Svenska Akademiens ordlista över svenska språket – Wikipedia om SAOL och stavningsnormer.
- Ska man skriva ihop eller isär flerorduttryck som i dag/idag och mitt emellan/mittemellan? – Språkrådets rekommendationer om flerledade ord och uttryck.
- Språkrådets Frågelådan
- Nationalencyklopedin
- Svenska Wikipedia
- TT-språket
- Språkbankens korpussamling Korp
Annons:
Annons: