
Ska man skriva ska eller skall man skriva skall? Ja, idag är det den kortare formen som rekommenderas av alla språkvårdande instanser.
Ska och skall är varianter av presensformen av verbet skola (i betydelsen komma att, ämna, skola kan ha flera betydelser). Det finns ingen betydelseskillnad mellan de två varianterna, och båda har använts i tal och skrift i århundraden.
Ska har dock tidigare ansetts vara en mer vardaglig form – till exempel anges den som det i SAOB:s artikel om ordet skola som skrevs 1972. Skall var den form som användes mest i text fram till mitten av 1980-talet, men under 1990-talet användes båda varianterna ungefär lika mycket.
Idag har dock ska tagit över helt, även i mycket formellt språk. Sedan 2007 skrivs till exempel lagar och förordningar med ska. I SAOL och SO står formen ska före skall, Språkrådet rekommenderar ska och i Myndigheternas skrivregler anges ska som normalformen.
Skall lever kvar i dokument som rör upphandlingar, där det anges skall-krav, det vill säga sådant som den som söker anbudet måste uppfylla. Men Myndigheternas skrivregler rekommenderar att kalla det för ska-krav om man i övrigt skriver ska.
Min rekommendation är att du alltid skriver ska. De få gånger jag stöter på skall i texter jag korrekturläser känns det ofta stilbrytande och gammaldags.
Fler snabba skrivtips
Om vacklande normer på Evas språkblogg
Normkällor om ska eller skall
- Språkrådet, Frågelådan: Vilken form är vanligast i dag – ska eller skall?
- Svenska Akademiens ordlista, SAOL
- Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien, SO
- Myndigheternas skrivregler, se 8.4.1
Historiska belägg för verbet skola och dess olika varianter.
Annons:
Annons: