
Ibland kan du vilja ge extra förklaring till din huvudrubrik – antingen med en dårrad över rubriken eller en nedryckare under den.
Det kanske är talande att termerna dårrad och nedryckare från journalistikens branschspråk inte har några mer formella benämningar än journalistslangen. För det är framför allt i journalistisk text som man brukar använda de här två kompletteringarna till rubriken.
En dårrad brukar beskrivas som en förklarande överrad till rubriken. Den står ovanför rubriken, oftast i ett annat typsnitt och med en mindre grad. Det sägs att man började kalla den dårrad för att det krävdes en inledande förklaring för att även dårarna skulle förstå rubriken.
En nedryckare står under rubriken, också den ofta i annat typsnitt och med en mindre grad. Den brukar anges ha samma funktion som dårraden, alltså att det är en förklarande underrad till rubriken.
I verkligheten används dock dårrader mest till att ange vilken ort en nyhet utspelar sig på eller rapporteras från. Eller så kategoriserar den nyheten, till exempel om man skriver om olika idrotter på en sportsida:
Vällingby:
Textvårdare skriver om rubriksättning
Nedryckare används som en underrubrik för att förtydliga huvudrubriken eller förstärka artikelns vinkel, kanske med ett citat från intervjupersonen. Den fungerar lite som ett mellanting mellan huvudrubriken och ingressen:
Texterna behöver bättre rubriker!
Textvårdare suckar: Skribenterna är lata
När ska du då använda dårrad respektive nedryckare? Ja, skriver du för en publikation där de ingår i formgivningen ska du naturligtvis skriva dem – men ta inte för givet att alla tidningar använder dem, för det är nog snarare rätt ovanligt idag.
Styr du själv över hur texten formges är det troligen sällan du har anledning att använda dessa rubrikkomplement såvida du inte skriver för en tidning. De har helt enkelt en stark genreanknytning.
Skriver du en längre, mer formell text som en rapport kan det passa med en underrubrik, men utan nedryckarens sensationella ton:
Rubriksättning kan förbättras med ökad kunskap
Forskning visar att tränade skribenter skriver bättre rubriker
Fler snabba skrivtips
Typografiskt från Evas språkblogg
Mer om mediespråk
- Wikipedia om tidningsrubriker
- Medieordlista – från Svenska Dagbladet
- Medieordlista – från Mediekompass
Annons:
Annons: