Aktuell status
Ej anmäld
Pris
Länkad knapp
Kom igång
This grupp is currently closed
GRUPP
Material

Det här är en grupp för dig som går förlagsredaktörutbildningen hos JW Förlag där jag kommer att hålla en föreläsning om korrekturläsning 18 januari 2022. Du har tillgång till min webbkurs Kort om korrektur som är en kurs om arbetsmetoder i korrekturläsning. I kursen ingår min bok Vanliga korrekturfel som epub eller pdf (nedladdning i kapitel 2 i kursen).

Några av er har haft problem med att ladda ned boken. För att ladda ner boken gratis behöver du vara prenumerant på skrivskolans nyhetsbrev Kursnyheter från Evas skrivskola. Om du inte är det, starta en prenumeration (du kan avsluta den sen om du inte vill ha kursnyheter). När du väljer att prenumerera får du ett mejl där du ska bekräfta prenumerationen, och det hamnar ibland i skräpkorgen.

Liksom alla mina kursdeltagare har du också rabatt på mina övriga böcker, se sista kapitlet i kursen: Specialerbjudande.

Några korta minnesanteckningar från föreläsningen

 • De som inte arbetar yrkesmässigt med text förstår ofta inte vad korrekturläsning är. Informera dem tidigt i processen om vad korrekturläsning är och när i processen man läser det.
 • Det är viktigt att understryka att korrekturläsning putsar ytan men ändrar inte innehållet.
 • Korrekturläsning är inte så viktigt för begripligheten, men texten blir mer lättläst och inger mer förtroende. En väl korrekturläst text ger läsaren chansen att fokusera helt på innehållet.
 • Tänk på tiden: planera in korrekturet i produktionsprocessen och se till att hålla planen så det fortfarande är tid över när det är dags för korrektur.
 • Läs alltid korrektur flera gånger, minst textkorrektur före layout och sidkorrektur efter layout. Finns det inte pengar till professionell korrekturläsare till mer än en omgång (eller ingen), läs själv! Uppmuntra skribenten att själv läsa så mycket korrektur hen kan innan texten lämnas till korrläsare.
 • Om du ska betala för korrektur, välj en välutbildad korrekturläsare som har koll på den språkliga utvecklingen. Behandla korrekturläsaren väl så ökar chansen till ett smidigt samarbete med en pålitlig korrekturläsare som ställer upp när det kör ihop sig.
 • Många av de vanliga felen kan skribenten själv fixa genom att lära sig grundläggande skrivregler, inte minst om interpunktion.
 • En del lite mer komplicerade fel bör man helst ta itu med innan det har gått så långt som till korr. En text med många kommatecken tyder ofta på problem med meningskonstruktionerna, till exempel att meningarna är långa och krångligt skrivna. Är texten översatt kan det bero på att meningarna inte är tillräckligt försvenskade. Brott mot symmetriregeln är ofta mycket störande för läsningen men inte alltid lätta att åtgärda vid korrekturet, och historiskt presens kräver gott handlag.
 • När du får tillbaka korrekturet, titta igenom ändringarna och bestäm om du är enig med korrekturläsaren om att det ska ändras. Hör gärna av dig om det är något du undrar över. Men våga också lita på att det korrekturläsaren tycker är rörigt eller svårbegripligt faktiskt också är det.

Länkar till mer läsning om sådant jag tog upp eller som ni frågade om

Boktips

 • Svenskan går bananer av Alexander Katourgi – om översättningssvenska, en mycket bra (och rolig!) bok för den som jobbar mycket med översatt text.
 • Uppdrag textgranskning av Sara Rösare och Anki Mattson – en av få böcker om att granska text.
 • Skiljeteckensboken av Siv Strömquist – bra komplement till Svenska skrivregler, trevlig att läsa också.