Dagens utmaning:

Avsluta varje mejl du skriver idag med en trevlighetsfras, som Trevlig helg.

När man kommunicerar med varandra skriftligt tappar man den del av kommunikationen som består av tonfall, gester, mimik etc. Risken för missförstånd ökar, inte minst för att mottagaren kanske upplever en annan ton i ditt mejl än vad du tänkt dig.

För att din mejlkommunikation ska bli effektiv och främja ett gott samarbete lönar det sig därför att tänka lite extra på att vara trevlig. Med vänlighet når man långt. Tänk gärna på tonen genom hela ditt mejl, och avsluta gärna med en trevlighetsfras. Även att slänga in en standardfras som Trevlig helg! ger effekt, men det kan vara ännu bättre att skriva något mer personligt som Hoppas du får en skön helg på landet!

Passa gärna på att fundera på hur du själv reagerar när du får ett mejl med vänliga ord. Själv gjorde jag till exempel ett jobb åt ett amerikanskt bolag och de otroligt artiga mejl jag fick av personen jag hade kontakt med färgade hela min inställning till uppdraget. En annan gång blev jag så upplyft av ett trevligt mejl från en förlagsredaktör att jag utan tvekan tackade ja till uppdraget hon frågade om trots att jag tyckte att ersättningen var lite i snålaste laget.

Blogginlägget om vett och etikett för e-post jag tipsade om igår finns här:

 Och så några tips om vad du inte ska göra när du mejlar: