Dagens utmaning:

Tänk dig för varje gång du skickar ett mejl idag så att du bara skickar till mottagare som verkligen behöver mejlet.

När du arberar med text tillsammans med andra som inte finns på samma plats är e-post viktigt för kommunikationen. Jobbar ni mycket tillsammans kanske ni väljer andra kommunikationsformer, men e-post är något alla har och det man oftast inleder kontakter med idag. För att få till ett bra samarbete är det därför viktigt att du kommunicerar väl via e-post.

En grundläggande etikettsregel för mejlande är att du inte mejlar till folk som egentligen inte har intresse av att läsa det du skrivit. Fortfarande finns det alltför många som lägger till flera mottagare med tanken att det kan vara bra för dem att få mejlet. Det är det sällan. Effekten blir istället att personerna du mejlar till får alldeles för mycket ointressant e-post och slutar läsa det du skriver.

Om det verkligen är flera personer som har intresse av vad du skriver kan du förstås lägga till flera mottagare, men tänk på att mejltrådar med flera personer lätt blir röriga. Om ni ofta har behov av att diskutera flera stycken kan det vara bättre att välja ett annat forum. Det finns rätt många olika alternativ nuförtiden som Slack eller Teams, men vill du snabbt få till något kan en sluten Facebookgrupp vara ett enkelt alternativ.

Jag har bloggat lite om vett och etikett för e-post:

Och så lite skoj om hur livet skulle vara om vi uppförde oss som mejl (egentligen är det en reklam­film för ett kommunikations­system).