Dagens utmaning:

Se till att du har dina dokument speglade mot en molntjänst.

Det här är nog en av de mest tidskrävande utmaningarna under den här månaden, men den är avgörande för om du ska kunna jobba platsoberoende – så länge det är din egen dator du jobbar på.

Har du en arbetsgivare får du antagligen inte ladda ner program till din dator. Förhoppningsvis har ni redan en molntjänst eller någon annan lösning som gör att du kommer åt filerna även när du inte är på arbetsplatsen. Om så är fallet kan du justera dagens utmaning till att du lär dig hur du kommer åt filerna om du till exempel sitter hemma.

Om du själv styr över din dator rekommenderar jag en molntjänst som du speglar alla dina filer mot. Det innebär att du kommer att ha kopior av filerna i molnet som alltid är uppdaterade, och du kan komma åt samma filer från flera olika datorer, från din surfplatta eller från din mobil. 

Exakt hur du gör beror på vilken tjänst du använder, och du hittar instruktioner i deras användarmanualer. Själv har jag använt Dropbox i snart tio år, och är väldigt nöjd med det. Förutom att du alltid har uppdaterade kopior av dina filer kan du återställa raderade filer, ge andra åtkomst till båda mappar och filer och jobba gemensamt med andra. Har du Office 365 bjuder Microsoft på stort utrymme i Onedrive som fungerar på ungefär samma sätt. Googles alternativ heter Google Drive.